keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Vammainen mies

Minun isäni Ossi, oli pieni vammainen mies, joka syntyi ensimmäisen maailmansodan melskeisiin. Sukulaiset luulivat, että heiveröisellä pojalla oli riisitauti. Mummo loukkaantui verisesti. Hänkö, Marttana kunnostautunut maatalon tytär ei muka ruokkinut poikaa riittävästi. 

Ossi

Vammaisuus oli isälle ongelma, hän ei kokenut itseään riittävän miehekkääksi. Isälle maskuliinisuus oli taistelua, jatkuvaa todistelua miehenä olemisesta. Joskus uskalsimme vitsailla hänen Napoleon-kompleksistaan, välillä lempeästi ja joskus häijymmin.


Kirjoitin
vuonna 2015 Tukilinja-lehteen nro 1/2015 jutun vammaisten miesten harrastus- ja vertaistoiminnasta.
Kuullessani vammaisten miesten projektista Miesten juttu, päätin selvittää miltä tuntuu olla vammainen mies maailmassa, jossa terve valkoisen miehen ruumis on normaaliuden standardi.

Isänisä Hjalmar, isäni Ossi ja veljeni Risto.

Lapsena vammaisuus tuli minulle tutuksi, miehenä oleminen ei. Se oli aina jotain vaikeaa ja hankalaa.
 

Helsingin Invalidien Yhdistyksen
75-vuotis juhlavastaanotto.

Vammaisjärjestöt ovat pullollaan ahkeria ja aikaansaavia naisia. Me puhumme avoimesti vammastamme, miten se vaikuttaa naiseuteen ja minkälaista on olla vammainen äiti. Mutta puhuvatko miehet ja miten he puhuvat? 

Tapasin pari kertaa Miesten jutun miehiä. Yritin antaa tilaa ja kuunnella ikäänkuin vähän sivussa. Ei heitä niin helposti vakoiltu  kyllä he huomasivat minut. Miehet vastailivat lyhyesti ja kohteliaasti, kun yritin jutustelun lomassa kysellä vähän syvempiä tuntoja.

Teijo Kakko ja Eero Haapalainen
kokkauskurssilla.









Maskuliininen kieli on toteavaa, suorasukaista ja pelkistettyä, kertoo sukupuolentutkimus googlaillessani taustatietoa.

Projektia vetänyt Tommi Huhtaniemi kertoi kokemuksista hankkeen aikana:
“Miesten tarinoissa nousee enemmän esiin perhe ja lapset. Ehkä vammainen mies saa olla pehmeämpi.” 
Ehkä yhteiskunta on nykyisin niin toinen kuin isäni aikoihin ja miehekkyys muutenkin on muuttunut moniulotteisemmaksi ja pehmeämmäksi. 

Julkisuudessa kuitenkin näyttää usein siltä, että vammainen mies lunastaa miehisyytensä urheilussa ja saamalla vammattoman vaimon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommenteista.