Meridian X


Beverly Hensonin kuva Meridian Hotel. 
Jaska Hotelli Meridianin edessä vuonna 2011.
Meridian X matkusti Meridianiin huhtikuussa 2011. Matkasta voi lukea blogissa: Meridian X Meridian.
Jaska Hotelli Meridianin edessä vuonna 1988.
Meridian X Oy on perustettu 1989.

Alun alkaen Meridianin nimi oli Meridian Missisippi, Missisipin osavaltiossa olevan Meridianin kaupungin mukaan. Nimikin kirjoitettiin Miss. Meridian.
Mutta se aiheutti hieman sekaannuksia. Meiltä kysyttiin missien välitystä ja luultiin meidän myyvän kosmetiikkaa.

Kerran Jaskan ollessa Saksassa palaverissa, kaikki jakoivat ensin käyntikorttinsa, kuten asiaan kuului. Palaverin saksalainen osallistuja katseli Jaskan korttia, pöydän ääreen kerääntyneitä ihmisiä ja kysyi sitten: "...and who is Miss Oy?"

Firmasta tuli Meridian X.
X on komea graafinen elementti.

Ennen firman perustamista lensimme New Orleanssiin, vuokrasimme auton ja ajoimme Meridianiin, lempinimeltään Queen City. Tänä päivänäkin Meridianin eteismatossa lukee: 'Queen of fucking everything.'

80-luvun puolivälissä Meridian oli pieni amerikkalainen takapajula Interstate 20 ja Higway 45 risteyksessä. Siellä oli pääkatu, 7 Eleven, Wal Mart ja baari. Downtown Meridian, 22nd Avenue, löysimme yllättäen vanhan ravintolan: Weidmann's Restaurant. Oli hauskaa nähdä saksalaistyylinen talo keskellä helteeseen uinahtanutta pikkukaupunkia. Sisältä se oli kuin vanha hämärä saksalainen gasthaus. Salissa hiippaili yksi hiljainen tarjoilija. Seinillä oli paljon vanhoja kuvia. En enää muista mitä söimme, mutta olimme paikan ainoat asiakkaat.

Ehkä söimme katkarapuja ja kalaa, koska ravintola oli erikoistunut mereneläviin. Se oli myös kuuluisa omista keramiikkaisista maapähkinävoipurkeista, joita oli joka pöydässä. Se ei taida olla kovin sveitsiläistä. Ravintolan perustaja olikin sveitsiläinen, ei saksalainen.

Paikan bravuureihin kuului myös etelävaltiolainen herkku Black bottom pie. Se on rommilla maustettu suklaapohjainen icebox pie, eli jonkinlainen jäätelö- ja juustokakun yhdistelmä.
Oli kuin aika olisi pysähtynyt jonnekin 50-60 -luvulle.

Felix Weidmann perheineen perusti ravintolan 1870. He olivat sveitsiläisiä. Herra Weidmann oli ollut cheffinä Atlantin laivoilla.

Googlasin ja luin että valitettavasti vanha ravintolarakennus on purettu.

Olimme yötä tienvarsimotellissa ja koko yön riehui hurja ukonilma, jollaisia siellä päin usein on. Meridianin kaupunki on 1900-luvun alkupuolella melkein tuhoutunut tornadossa. Kunhan löydän vanhan matkapäiväkirjani, päivitän tänne tarkemmin mitä kaikkea Meridianissa teimme.

Muistan jonkun ihmetelleen, että miksi ihmeessä me tulemme Suomesta asti Meridianiin: why don't you go to Disneyland? 
- Well, people have their reasons.
____________________________________
Bob Jenkinsin kuva Facebookista.
Olen Facebookissa monen Meridianin kaupungin sivuston kaveri. Vaikka Meridian näyttää ulkopuoliselle hyvin hiljaiselta ja kuihtuvalta eteläiseltä pikkukaupungilta, sivustot ovat aktiivisia ja Meridianin asukkaat kertovat kuvien kera muistoja paikallisesta elämästä.
Alexander Bettyn FB kuvassa Ann Raye, Elvis ja Mae Boren Meridian Jr. College Stadiumissa järjestetyssä Jimmy Rogers Memorial Day konsertissa. Countrylaulaja Little Jimme Dickens oli ojentanut Elvikselle kitaran sanoen: "Here boy, I hope you can play it. Go", muistelee Saundra Pittman Lockwood nähtyään Alexanderin kuvan.
Alexander Bettyn toisesta Elvis kuvassa vuodelta 1955, jolloin minä synnyin eikä kukaan perheestäni ollut kuullutkaan Meridianin kaupungista Missisipissä. Silloin Elviskin taisi olla vanhemmilleni tuntematon suuruus.