tiistai 2. kesäkuuta 2009

TA VU TA LO JALegendaarinen pomoni Airi Hast, mainostoimisto Hast Pasanen Vormalalta opetti minulle paljon asioita. Työstä ja elämästä. Airin kaltaista suurta persoonaa minulla ei ollut ennen pomona, eikä sen jälkeen. 

Airi julkaisi vuonna 1983 pienen runokirjan Tavutaloja, elämäämme japanilaismitalla. Sain aikoinaan Airilta oman kappaleen, mutta nyt sattumalta löysin kirpparilta saman kirjan. Olin melkein närkästynyt, kuinka joku voi myydä sitä kirpparilla! Airin kirjan pitäisi olla ja pysyä hyllyssä, jos on onnistunut sen sinne saamaan.

Oli mukavaa löytää Lukutoukan blogista:
Airi Hast on koko ikänsä työskennellyt sanojen parissa. Kurinalainen, annetussa aiheessa tiukasti pitäytyvä ja jokaista turhaa sanaa karttava teksti on hänelle tuttua. Vapaata, omaehtoista kirjoittamista hän on toteuttanut tekstittäessään kuvateokset Seitsemän auringon yö sekä Iltakirjaimia. Tavutaloissa hän tahtoo yhdistää oman persoonallisen sanottavansa sekä ankaran, ennalta määrätyn muodon, jonka hän on lainannut japanilaisista tankarunoista.
"Ajatuksemme asuvat tavuista tehdyissä taloissa. Vielä. Audiovisuaalisten sukupolvien ajatukset asunevat kuva-äänitaloissa," Airi Hasti sanoo."

Vuonna 1968 julkaistu Iltakirjaimia ja muita asioita -kirjassa selitetään erilaisia sanoja. Airin kyky pelkistää asiasta se olennainen ilmenee esimerkiksi siinä, kuinka hän selittää mikä on piilo: 
”PIILO on se, missä ollaan odottamassa että joku etsisi. Piilossa ollaan leikisti ja todesti. Jos ollaan piilossa todesti, toivotaan, ettei kukaan edes etsisi.”

Graafikko Osmo Pasasen kanssa hän teki 70-luvulla Elannolle voitokkaan ilmoituksen: "Proletaarin leipä maistuu porvarinkin suussa." 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti