Sivut

lauantai 13. helmikuuta 2010

Tiikerin vuosi

Tänään on kiinalaisten uuden vuoden juhla. Aattoilta. Nyt alkaa metallitiikerin vuosi. Kaikkea Kiinasta -sivusto kertoo, että tiikerin vuosi tuo usein mullistuksia tullessaan. Kiinalaisten uskomusten mukaan Tiikerin vuonna ei kannata mennä naimisiin. Juhlaa kutsutaan Kiinassa myös kevätjuhlaksi.

Ystäväni Haiyan lähetti Nankingista uuden vuoden toivotus tekstarin, ja kertoi kuinka he odottivat koko perhe suoran lähetyksen alkamista telkkarista.

Olemme olleet Haiyanin kanssa Kiinassa kuvaamassa uhanalaista Etelä-Kiinan tiikeriä. Guangzhoun eläintarhassa oli muistaakseni vain tämä yksi. Se odotti ruokaa ja oli hyvin levoton.

Jouluaattona 2006 vierailimme myös Etelä-Kiinassa, Guilinissa, Xiongshen Bear and Tiger Mountain Villassa. Suuressa puistomaisessa tarhassa on  kuulemma yli tuhat tiikeriä. Guilinin tiikeritarha väittää, että 18 niistä on uhanalaisia kiinan tiikereitä. Koska en ole tiikeriasiantuntija, en voi sanoa onko näin.

Tarha on paikallinen
turistinähtävyys, jossa kävellään kiltisti oppaan perässä. Tutustuttuamme paremmin, 
opas kertoi, että tarhan taloudellinen tilanne ei ole kovin hyvä ja he saavat pienen palkkansa joskus vain joka kolmas kuukausi. Mutta he pitävät omistajasta ja työstään, ja tyytyvät siksi olemaan tarhalla töissä.

Tiikerin pentu, joka kuvassa kiipeilee Haiyanin sylissä, on 2 kuukauden ikäinen. Se tuntui yllättävän karhealta, ja kun sen kanssa oli hetken ollut, haisi pahasti kissalta ja oli täynnä karvoja.

Maailman Luonnonsuojeluliiton IUCNnän Punaisen listan mukaan Etelä-Kiinan tiikeri on äärimmäisen uhanalainen. Panthera tigris amoyensis, on uhanalaisempi kuin Kiinan tunnetuin uhanalainen eläin, jättiläispanda. 

Tiikerit tulevat alkujaan Kiinasta, kantatiikerit elivät ehkä 100.000 vuotta sitten. Tiikereitä on kahdeksan lajia. Etelä-Kiinan tiikeri on DNA-määritteiden mukaan kaikkien niiden kantaisä, kuten esimerkiksi Bengalin ja Siperian tiikerin.

Kiinaksi tiikeri on “laohu”, mikä tarkoittaa “vanha tiikeri”. Sen otsassa on kuninkaan merkki. Lisäksi sen raidoitus on selvempää kuin muiden tiikerilajien.


Maailmalla ollaan erittäin huolestuneita Etelä-Kiinan tiikeristä, sillä 50 vuodessa jo kolme tiikerin alalajia on kuollut sukupuuttoon.
Maailman Luonnonsäätiö WWF arvioi, että Aasian maissa ja Venäjällä elää nykyisin yhteensä 3200 tiikeriä. Vuonna 1980 tiikereitä oli noin 20 000.

Kiinassa tiikereitä hävitettiin aktiivisesti vuodesta 1959, koska Maon mukaan ne olivat uhka ihmisille ja karjataloudelle. Kaikki pellot ja karja tarvittiin ruokkimaan suuri kansa. Siksi esimerkiksi myös viljaa syövät linnut yritettiin tappaa. Moni muistaa uutiset, miten koko Kiinan kansa piti meteliä, jotta linnut eivät uskaltaisia laskeutua maahan, vaan kuolisivat väsymykseen.

Tiikerikantaa on vähentänyt myös niiden luontaisen elinympäristön tuhoutuminen.


Paikallisesta apteekista
ostin tiikerilaastaria, joka on kuulemma hyvää lihaskipuun. Myyjä motkotti kiukkuisena, että emmekö tiedä, että tiikerituotteet ovat kiellettyjä, mutta silti hän kaivoi tiikerilaastarit tiskiin. En saanut selvää, onko näissä laastareissa todellakin jotain tiikeristä.

Tiikerin osat, erityisesti luujauhe, ovat kiinalaisille tärkeä lääke ja voiman antaja muun muassa potenssilääkeenä. Suomessakin myydään tiikeribalsamia, joka tosin ei enää sisällä tiikerin luujauhoa. Vaikka aidot tiikerituotteet ovat nykyisin ankarasti kiellettyjä vuodesta 1993, voi Kiinassa tiskin alta yhä ostaa esimerkiksi tiikeriviiniä.
 

Tiikeriviini on riisiviinaa, jossa on liotettu jotakin tiikerin osaa. Kaikkein arvokkain on se viina, jossa on pidetty tiikerin sydäntä. Tiikeriviini on arvostettu ja kallis lahja.

Suojelujärjestöjen mukaan yksityiset tiikeritarhat ylläpitävät tiikerituotteiden kysyntää. Tiikeritarhaajat ovat vaatineet tiikerituotteiden vapauttamista. Kuvassa olevaa tiikeriviiniä saattoi ostaa Guilinista. Meille länkkäreille se olisi ollut hyvinkin kallista. Laatikon päällä makaava tiikeri on pullo, jonka voi kaulasta avata.


   
Kuva on esitteestä, jossa kerrotaan kuulemma laillisesta viinin valmistamosta. Kuten näkyy lattia on täynnä ruukkuja ja keskimmäisessä kuvassa ehkä on sitten se viinapannu.

Kiinan kansanperinteessä on lukuisia tiikeritarinoita ja uskomuksia. Oppaamme kertoi niitä meille. Kuulemma tiikerin viiksi autossa suojelee liikenneonnettomuuksilta. Siinä sitten ajelee kirjaimellisesti viiksikarvan varassa. 

Hän antoi minulle viiksen, koska hienosta opastuksesta maksoimme hänelle noin kuukauden palkan, 25 euroa. Kultaseppä ystäväni Keijo teki siitä minulle korun. En oikein osaa käyttää sitä, mutta muistona se on hieno.

Vankeudessa elävien Etelä-Kiinan tiikereiden lisääntyminen on kuitenkin  ongelmallista, sillä kaikki tiikerit ovat kahden uroksen ja kolmen naaraan jälkeläisiä. Siksi lähisukulaisuusaste on korkea ja geneettinen monimuotoisuus alhainen. Liian läheisten sukulaisten lisääntymisen eli sisäsiittoisuuden seurauksena on syntynyt pentuja, jotka eivät pysty elämään. Tiikeriä uhkaa geneettisen vaihtelun taantuminen. Se on vaikuttanut mm. jälkeläisten kokoon ja elinkykyyn sekä urostiikereiden hedelmällisyyteen.

Kiinassa on kuulemma tarkoitus tutkia, mitkä sairauksia ja epämuodostumisia aiheuttavat  DNAn osat vahvistuvat sukusiitoksessa niin, että pentuja kuolee taikka saa epämuodostumia tai sairauksia. Sen jälkeen on vuorossa yritys jollakin tavalla poistaa nämä tekijät eläimen DNAsta.

Kolmas vaihe vaatii laajan ja ennakkoluulottoman tutkimuksen. Tarkoituksena on yrittää selvittää, onko mahdollista muuttaa Etelä-Kiinan tiikereiden DNAta niin, että ne eivät ole enää perimältään lähisukulaisia.

Kiina satsaa paljon Etelä-Kiinan tiikerin suojeluun, koska tiikeri on myös ollut Kiinan kulttuurin symboli lähes 10 000 vuotta. Esimerkiksi muinaisista haudoista on löydettu Kiinan tiikeriä esittäviä esineitä.

Kiina
on ilmoittanut aikovansa tehostaa tiikereiden suojelua ja kaksinkertaistaa maan tiikerikannan vuoteen 2022 mennessä. Kiinan hallitus, kansalaisjärjestöt ja Maailmanpankki ovat mukana toteuttamassa tiikereiden suojelua. Vaikka WWF:n mukaan tiikereitä uhkaa sukupuutto vuoteen 2022 mennessä, niin ainahan voi toivoa, että tiikerinvuosi  olisi tiikereille käännekohta parempaan.

Petteri Tuohinen
kirjoitti Helsingin Sanomissa 9.2.10 kuinka Kiinan hallitus vaatii tiikereille tehokkaampia suojelutoimia sekä lakien tiukempaa noudattamista. Syyskuussa järjestetään Vladivostokissa tiikereiden suojelemiseksi huippukokous, jota isännöivät Venäjän pääministeri Putin ja Maailmanpankin pääjohtaja Robert Zoellick.

Samassa Hesarin jutussa kerrottiin, kuinka joulukuussa kiinalaismies tuomittiin 12 vuodeksi vankeuteen ja lähes 60 000 euron sakkoihin luonnonvaraisen tiikerin ampumisesta. Mies oli syönyt tiikerin ystäviensä kanssa.
 

Mekin olisimme saaneet tiikeri-illallisen 45 eurolla per nuppi, jos olisimme tilanneet sen paria päivää aikaisemmin. Emme tilanneet, vaan söimme hiljaisen jouluaterian kylmässä korealaisessa ravintolassa. 

 

28.10.09 kerrottiin
Hesarissa, että maailmanpankin pääjohtaja Robert Zoellickin mukaan tiikerien salametsästyksessä liikkuu rahaa arviolta seitsemän miljardia euroa vuosittain. "Tiikerien salakaupan rahamäärien edelle menevät vain ase- ja huumekauppa", Zoellick sanoi BBC:n mukaan.


Kiinalaisen metallitiikerin 2010 vuoden horoskooppi sanoo minulle näin: "Tapaat uusia vaikutusvaltaisia ihmisiä, ja osaat vaalia näitä suhteita niin että niistä on hyötyä urakehityksellesi. Siitä huolimatta saat tehdä lujasti töitä kivutaksesi tikkaiden seuraavalle askelmalle. Tekemällä ammatillisia siirtoja keskittyneesti pääset monen tilanteen herraksi, mutta älä silti anna työasioiden saada ylivaltaa, vaan muista myös huomioida läheisiäsi ja tee mukavia vapaa-ajan suunnitelmia perheen ja ystävien varalle." 

Tiikeri tarinaa on aika-ajoin jatkettava. Oheinen uutinen julkaistiin kiitettävän laajasti 12.03.2010:
"Yksitoista harvinaista siperiantiikeriä on kuollut nälkään eläintarhassa Koillis-Kiinassa, kertoo Xinhua. Rahapulasta kärsinyt eläintarha ruokki tiikereitä halvoilla kananluilla." 


Kiinassa pikkulapsille puetaan tiikerivaatteita tuomaan onnea. Haiyan toi Töyhtikselle koko repertuaarin, tiikerihatun häntineen, puvun ja tossut. Töyhtikselle tuli hiki, joten tiikeripipo joutui äidin päähän.

29.6.2010 näin telkkarista National Geographicin dokumentin Pakovarma eläintarha, jossa kerrottiin, että USA:ssa kuka tahansa voi ostaa netin kautta tiikerinpennun 300 dollarilla. Yksityiskodeissa on yli 7000 tiikeriä. Ihmiset haluavat eksoottisen lemmikin, jota he eivät kuitenkaan pysty hallitsemaan ja hoitamaan. Katsoin netistä ja löysin tiikerinpentuja, jotka ovat vähän kalliimpia kuin tuo 300 dollaria esim. Buy a Tiger Online sivustolta.

Yksityisten pitämät tiikerit ovat tappaneet 12 ihmistä ja vahingoittaneet yli kuuttasataa USA:ssa kahden viime vuosikymmenen aikana. Mutta kuinka monta tiikeriä me ihmiset olemme tuhonneet samassa ajassa?


27.8.2010 Helsingin Sanomissa oli uutinen, että thaimaalaisnainen jäi kiinni Bangkokissa ovelasta salakuljetusyrityksestä. Nainen jätti lähtöselvitykseen pehmotiikereitä sisältäneen laukun, johon hän oli sullonut myös nukutetun oikean tiikerinpennun.

Uutistoimisto Ap kertoi 22.11. 2010:
Venäjällä eläviä Siperian tiikereitä surmataan vuosittain jopa 50 yksilöä myytäväksi Kiinassa. Yhdestä tiikeristä maksetaan jopa 50 000 dollaria.

Pietariin kokoontuneet Aasian maiden edustajat ovat päättäneet yrittää pelastaa tiikerin sukupuutolta ja kaksinkertaistaa sen kannan 12 vuodessa.  Pelastusohjelmaan käytetään lähivuosina 260 miljoonaa euroa. Toimenpiteisiin kuuluu esimerkiksi salametsästyksen vastaisten toimien tehostamista ja suojelualueiden laajentamista. Tiikereitä on luonnossa enää 3 200. Sata vuotta sitten niitä oli 100 000. Pietarin tiikerikokousta isännöi Venäjän pääministeri Vladimir Putin, ja osallistujien joukossa oli Kiinan pääministeri Wen Jiabao.

Johanna Mannila kirjoitti Hesarissa 25.11. näyttelijä Leonardo Di Caprion lahjoittaneen Pietarin kokouksen yhteydessä miljoona dollaria, eli 750 000 euroa WWF:lle, joka kampanjoi tiikereiden salametsästystä vastaan.

4 elokuuta 2012 Helsingin Sanomissa kerrottiin kuinka Intian hiilikaivokset vievät tiikereiden elintilan. Tiikereiden suojelu on Intialle vaikea asia, koska energiapula nähdään yhtenä pääsyynä siihen, että miljoonat ihmiset elävät Intiassa köyhyysrajan alapuolella. Greenpeacen mukaan sähköntuotantoon tarkoitetut hiilivoimalat vievät tiikereiden elinympäristöjä nimenomaan maan keskiosissa, jossa elää noin kolmannes tiikereistä.


24.11.2012 WWF julkaisi raportin siitä, kuinka salametsästys on edelleen vakavin yksittäinen uhka maailman tiikerikannan elpymiselle. Tiedotteen ja raportin voi lukea tästä.

keskiviikko 10. helmikuuta 2010

Sanapilvi

Vielä kun keksin kuinka sanapilvi linkitetään. Jos osaatte neuvoa, niin kiitos etukäteen. Tämä on tehty Wordlella blogin teksteistä. Hauska ohjelma, mutta toistaiseksi minulle vain koriste.

Netistä selasin mikä näitten juttu on ja tässä ajatuksia: "Sanapilvi yrittää olla paitsi "hienon" näköinen sinänsä, tapa hahmottaa asioiden keskinäisiä suhteita. Useimmin esiintyvät sanat saavat isomman fontin. Sanapilvi voi myös antaa nopeamman yleisvilkaisun jonkun laajan tekstiaineiston sisältöön. Tutkija tai journalisti voi ajaa muistiinpanonsa Wordlen kaltaisen sanapilvityökalun läpi saadakseen uutta näkökulmaa aineistoonsa."
Näin kommentoidaan Tuija Aallon Tuhat sanaa blogissa. Mutta eikö tämä pilvi painota aika satunnaisesti?


lauantai 6. helmikuuta 2010

Kunniallinen ihminen

2010 on Euroopan köyhyyden ja sosiaalisen syrjäytymisen torjunnan teemavuosi.

Suomessa on ihmisiä, jotka saavat vain täyden kansaneläkkeen, 584,13 euroa kuussa. Taloustieteilijä
Adam Smith määritteli 1776: "Tapakulttuuri määrittää nahkakengät välttämättömiksi köyhimmillekin miehille, mutta ei samassa määrin köyhille naisille, jotka voivat ilman häpeää kulkea paljain jaloin."

Yleensä pelkällä kansaneläkkeellä kitkuttajat ovat vanhempia naisia. Luin tänään
Invalidiliiton köyhyysohjelman kannesta kanteen. Erittäin hyvä ja selkeä teksti.

Valitettavasti julkaisun ulkoasu ei vastaa hienoa sisältöä. Mutta silti toivoisi jokaisen kansanedustajan tai muun päättävän tahon lukevan sen ja pitävän sitä käsikirjana mietittäessään oman puolueensa tai tahonsa vammaispoliittisia päätöksiä.

Muutenkin olisi hyvä muistaa, että koko elämänsä pelkällä kansaneläkkeellä elävien joukko on niin pieni, ettei heidän taloudellisten edellytystensä parantaminen tule kohtuuttoman kalliiksi.

tiistai 2. helmikuuta 2010

Vimmainen kansikuva

Uudessa Tukilinja-lehdessä on kuvaamani kansikuva Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimosesta ja hänen vauvastaan Siiristä.

Jenni-Juulia on kannessa, koska Kynnys ry myönsi hänelle ensimmäisen Vimma-palkinnon. Palkinto myönnetään vuosittain töissään vammaisuutta kiinnostavalla tavalla käsittelevälle taiteilijalle. Koko juttu on luettavissa tässä linkissä.

Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen on tunnustettu tekstiili- ja käsitetaiteilija sekä ihmisoikeusaktivisti. Töissään ja julkisissa puheenvuoroissaan hän on toistuvasti ottanut kantaa vammaisten ihmisoikeuskysymyksiin, kuten sikiöseulontaan, vammaisen naisen ruumiillisuuteen, seksuaalisuuteen ja taiteilijoiden asemaan.

Teemat kiteytyivät muun muassa vuonna 2007 Helsingissä ja Espoossa esillä olleessa sekä myöhemmin Viroon matkanneessa Pretty Cripple -näyttelyssä. Wallinheimo-Heimosen taide hauskuuttaa, vavahduttaa ja pistää ajattelemaan.

Tammikuun 2010 loppuun saakka Jenni-Juulian töitä oli esillä Designmuseon aulassa Kuukauden taiteilija-vitriinissä ja DVD-esityksessä. Vitriinin työ "The Ashley Treatment" kritisoi Yhdysvalloissa helppohoitoisuuden nimissä tehtyjä kehitysvammaisten tyttöjen silpomisia.