sunnuntai 19. helmikuuta 2012

Klovnit tartuttavat sairaaloihin hymyä

Olen aina ollut ihastunut klovneihin ja siitä olen kirjoittanut tänne blogiin aikaisemminkin. Siksi olin heti innoissani, kun sain Sairaalaklovnien lehdistötiedotteen. Heidän toimintansa täytti 10-vuotta ja sen kunniaksi he pitivät tiedotustilaisuuden ja antoivat mahdollisuuden tutustua toimintaan Lastenlinnan osastolla viime marraskuussa. 
“Tämä sopii minulle hyvin, koska olen tällainen politiikan pelle”,
sanoo yhdistyksen hallituksen jäsen Mikael Jungner.
Hän toivoo, että vanhat yhteistyökumppanit pysyvät
tiukasti sairaalaklovnien tukena ja uusia innokkaita rahoittajia ilmoittautuu.
“Etsimme tositarkoituksella helläsydämistä miljonääriä”, klovnit huokaavat.
Sain tehdä aiheesta jutun Tukilinja-lehteen, joka ilmestyi tammikuussa. Lastenlinnan tiedotustilaisuudessa meitä oli paikalla melkoisen monta. Osastot siellä ovat sen verran ahtaita, että tungosta riitti. Puikkelehdin tv-kameroiden alta ja välistä saadakseni edes jonkinlaisia kuvia. 
Peppi vastaili toimittajille kuin olisi aina esiintynyt telkkarissa.
Olin tosi iloinen, kun näin taitetun jutun. Lehden taittaja oli käyttänyt kuviani eloisasti ja juttu näytti minusta hauskalta.
“Mulla oli iso unelma, että kymmenen vuoden kuluttua tämä toiminta on Suomen jokaisessa yliopistollisessa sairaalassa. Vuoden alusta me ollaan, jeee!” hehkuttaa Sairaalaklovnit ry:n taiteellinen johtaja, teatteritaiteen maisteri Lilli Sukula-Lindblom.
Lilli Sukula-Lindholm on Sairaalaklovnit ry:n taiteellinen johtaja.
Sairaalaklovnit ry juhli marraskuussa 10-vuotista taivaltaan. Juhlavuoden myötä toiminta laajenee Oulun yliopistolliseen keskussairaalaan, jossa 11 innokasta ja hyvin koulutettua punanenää aloittaa yleisen hölmöilyn ja temppuilun vuoden vaihteessa.

Lilli Sukula-Lindblom tutustui sairaalaklovneriaan opiskellessaan Yhdysvalloissa kymmenen vuotta sitten. Hän toi idean Suomeen ja nyt jo lähes 300 000 lasta, isää ja äitiä on saanut nauttia klovnien hassuttelusta.

Pelkkää pelleilyä?

Sairaalassa oleminen ei ole yleensä mukavaa, mutta erityisen ikävää se on lapselle. Sairaalan arki on tylsää. Aika käy pitkäksi ja usein hänelle joudutaan tekemään kurjia toimenpiteitä ja hoitoja, joita lapsi saattaa pelätä.
Nazaniz ja Shabinam saivat klovnipostia.
Sairaalaklovnit saavat lapsen unohtamaan hetkeksi sairautensa. Klovnit tuovat mukanaan hyvää mieltä, vapauttavaa naurua ja hulluttelua. Lapsi saattaa syyllistää itsensä sairautensa takia, siksi hänelle on tärkeää nähdä vanhempiensa nauravan iloisena - joku äiti on kuulemma nauranut niin, että tipahti tuolilta!
Jahkailun ja pähkäilyn maisteri Tolly Tomera ja tohtori Kukkaputki Hetkinen soittavat ja laulavat
Danielille ja muille osaston lapsille.
Pitkäaikaispotilas odottaa uutta tapaamista klovniystävien kanssa. Tieto siitä, että he tulevat tervehtimään, tukee lapsen jaksamista. Iloinen muisto sairaalaklovnien käynnistä auttaa lasta sairaalakokemuksen käsittelyssä myös jälkikäteen.
Tohtoreita hämmästyttää kuinka lapset aina osoittautuvat heitä viisaammiksi.
Klovnitoiminta tukee ja helpottaa henkilökunnan työtä. “Meitä pyydetään rohkeasti toimenpiteisiin mukaan”, kertoo Lilli. Klovnitohtorit rauhoittavat lasta toimenpiteen aikana tai muuten vain rentouttavat tilannetta. “Myös henkilökunta nauttii, kun lapset ja perheet nauravat”, sanoo Lastenklinikan osastonhoitaja Annika von Schantz.
Touhukkaat pelletohtorit naurattavat Meeriä.
Tuoreen brittitutkimuksen mukaan nauru on todellakin lääkettä, joka auttaa kipuun. Tutkijat arvelevat, että nauraminen vapauttaa kehoon endorfiiniä, joka lievittää kipua ja stressiä. 15 minuuttia kunnon naurua nostaa tutkitusti kipukynnystä.

Kansainväliset klovnit

Lilli Sukula-Lindblom toi mielenkiintoisia terveisiä Israelista sairaalaklovnien kansainvälisestä konferenssista, jonka oli järjestänyt The Dream Doctors Project. Osallistujia oli 18 maasta.

Israelissa sairaalaklovneriaa voi opiskella Haifan yliopistossa. Suomessa yliopistokoulutusta ei vielä ole. Haifassa ammattiartistit valmistuvat akateemisessa ohjelmassa sairaalaklovneiksi, joiden työtä ja tuloksia tutkitaan ja mitataan säännöllisesti. Koulutuksessa painotetaan toiminnan lääketieteellistä ja terapeuttista puolta. Vaikka “klovniterapeutit” koulutetaan Israelissa, he toimivat sairaaloissa tasapuolisesti arabien ja israelilaisten keskuudessa keskellä Lähi-idän kriisiä.

Ilo on iso asia

Israelilainen The Dream Doctors Project on toiminut kriisialueilla mm. Gazan sodan, Thaimaan tsunamin ja Haitin maanjäristyksen yhteydessä. Kriisialueilla klovnit työskentelevät kiinteänä osana lääkintähenkilöstöä.


Inside the Trauma Zone from Dream Doctors Project on Vimeo.
On tärkeää, että kriisin aiheuttama trauma hoidetaan ja työstetään tuoreeltaan. Vakavassa traumassa ihminen saattaa etääntyä todellisuudesta ja hänen toimintakykynsä lamaantuu. Nauraminen ja yhdessä leikkiminen tuovat hänet takaisin todellisuuteen, lisäävät luovuutta ja ryhmähenkeä. Silloin ihmisen kyky parantua voimistuu, ahdistus lievenee ja toimintakyky alkaa palautua. “Klovniterapeutit” tukevat monin tavoin ihmisten omaa paranemisprosessia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommenteista.