torstai 2. kesäkuuta 2011

Takaisin veteen

Esitys "Hymyilevät kädet" alkaa ja loppuu elämän maljassa solisevalla vedellä.
Tulevana lauantaina menen hautajaisiin.

Silene Lehdon
ilmavia ja eläviä runoja.
Kristillisissä hautajaisissa sanotaan: “Maasta sinä olet tullut, maaksi pitää sinun jälleen tuleman." Juuri ilmestyneessä hienossa runokirjassa "Hän lähti valaiden matkaan", Silene Lehto sanoo pappeja paremmin:

"Vedestä me tulimme ja sinne meidän on kaipaus:
vesisängyt, silloilta heittäytyjät, ne jotka työnsivät kivet taskuihinsa ja kävelivät äkkisyvään. Tuhahtakaa vain, ette te nähneet miten kaisla taipuu tuulessa, miten vedessä oli kaikki värit."

Tuonelan virta on meille tuttua vettä. Suomalaisen kansanuskon mukaan vesi erottaa kuolleet elävistä. Jos ihminen koki olevansa vainajaolennon ahdistama, hän uskoi pääsevänsä kummittelijasta eroon hyppäämällä virtaavan veden yli. Ortodoksien Pyhä Efraim näkee kasteveden polkuna, joka johtaa Eedeniin. Mutta paratiisiakaan ei voi olla ilman vettä. Se on kukoistava hedelmätarha, jossa on virtaavia vesiä.

Japanilaisessa taiteessa veden eri olomuodot kuvastavat elämän katoavuutta ja hetkellisyyttä. Usva haihtuu, huurre ja jääkiteet sulavat.

Gavin Pretor-Pinneyn kirjassa Aallon tarkkailijan opas, sanotaan: "Kukapa tietää, mihin rantaan meissä yötä päivää kulkevat aallot lopulta murtuvat?" 

Muslimien hautaustavoissa vainajalle tehdään rituaalinen pesu, jossa kuuluu käyttää runsaasti juoksevaa vettä. Ihmisen on oltava puhdas, kun hän kohtaa Jumalan. Vasta pesun jälkeen vainaja puetaan käärinliinoihin. Ortodoksisessa Karjalassa itkijänaiset kyselivät ruumiinpesussa, oliko pesu vainajan mieleen.

Moni haluaa, että hänen tuhkansa ripotellaan mereen ja kuolinilmoituksiin saa jo ristin tilalle purjevene-symbolin. Osama Bin Laden haudattiin mereen. Kuulemma siitä syystä ettei hänen haudastaan tulisi pyhiinvaelluspaikkaa hänen seuraajilleen. Thaimaalaisille meri oli elämän lähde, kunnes hyökyaalto vei mennessään tuhansia ihmisiä. Nyt osa tsunamista selvinneistä pelkää merta, joka nähdään tuhon tuojana. Intiassa monet kuolemaa tekevät hindulaiset hakeutuvat Ganges-virran rannoille kuolemaan.

Mikael Damkler/
pixgallery.com
Ihmisen kyynelneste sisältää muun muassa vettä, suolaa ja silmää puhdistavaa musiinia. Hyvä Terveys -lehdessä kerrotaan, että vaikka itkisi kuinka kauan kyynelnestettä ei voi käyttää loppuun. Kyyneleet eivät tule mistään lammikoista, jotka voisivat kuivua pois. Itkemisen yhteydessä kyyneliä ei ole varastossa vaan kyynelnestettä syntyy tarpeen mukaan.

Jorma Jämsén/pixgallery.com
Varsinkin naiset kulkevat pitkin katuja vesipullojen kanssa. Joka käänteessä pitäisi juoda vettä, ettei väsyisi, että iho puhdistuisi, ettei vanhenisi ennen aikojaan. Mutta liiallinen veden juonti on kuitenkin vaarallista. Se aiheuttaa tajuttomuuttaja sen seurauksena hengitys voi loppua. Jos juo liikaa vettä, munuaiset eivät pysty poistamaan sitä kropasta tarpeeksi nopeasti. Liika vesi elimistössä sotkee suolapitoisuuden ja muiden yhdisteiden säätelyn.
Burkina Faso, Ouagadougou 2005, kolerasairaalan piha
ja ainoa vesihana.
Juomakelpoisen makean veden puute on yksi maailman suurista ongelmista. Maailmassa sitä on vain 3 % ja siitäkin suuri osa on jäätä. Ilman makeaa vettä ihminen kuolee kolmessa päivässä. Noin kahdenkymmenen prosentin nestevajaus on tappava. Likaisen veden aiheuttamaan ripuliin kuolee vuosittain miljoonia ihmisiä, pääasiassa lapsia. Maapallolle ei tule uutta vettä mistään. Olen varmaan juonut samaa vettä kuin sukupuuttoon kuolleet dinoraurukset, koska maailmassa kiertää sama vesi kuin silloinkin.

Oliko se kaukokatseisuutta vai mitä, kun muinainen pakicetus päätti mennä takaisin veteen
Silene Lehto
Hän lähti valaiden matkaan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti