keskiviikko 5. tammikuuta 2011

Syreenin tuoksua

Facebook antoi toivon keväästä, juuri kun talvi tuntuu ylivoimaiselta ja loputtoman pitkältä. Olin huomaamattani osallistunut Fb:ssä Helsingin puistojen fanisivustolla valokuvauskilpailuun ja voitin oheisella kuvalla Elina Nummen kokoaman Vihreät sylit - Kävelyretkiä Helsingin puistoihin -kirjan. Elina on hesalaisten oma Täti Vihreä.

Helsinki-, puisto- ja kasvifanina ilahduin kirjasta. Sille tulee olemaan paljon käyttöä. Kirja kannattaisi ehdottomasti kääntää ja muokata englanniksi, koska puisto- ja puutarhamatkailu on maailmalla hyvin suosittua.  

Kuvan syreenit kukkivat Ruoholahden villojen pihalla ja suorastaan ryöppyävät aidan yli vilkasliikenteisen Porkkalankadun puolelle, josta kuvasin ne. Kunpa tuntisin villoilta jonkun asukkaan, haluaisin varsinkin syreenien aikaan istua hetken jonkun pihalla, ottaa kuvia ja kuunnella kaupungin huminaa ja tulevaa kesää.

Luin viime kesänä Hesarista Ilkka Malmbergin hauskan pienen jutun kuinka noin 1800-luvun loppupuolelta kerrotaan, että Ruotsissa suutarit ja ehkä muutkin käsityöläiset ripustivat oveen kyltin, jossa luki, että hän on lomalla "mellan hägg och syrén". Mellan hägg och syrén tar skomakaren semester. Se on se lyhyt ja heleä alkukesän hetki, joka huomaamatta hujahtaa helposti ohi. Sillonkaan pienyrittäjillä ei ollut varaa pitempiin lomiin. 

En nyt yritä aasinsiltaa Facebookiin, mutta 1800-luvun loppupuolelle kukkaiskieli oli yksi tapa välittää viestejä. Kukkien avulla välitettiin salaisia viestejä lähinnä tunteista. Syreenillä pyydettiin: "Älä anna minun odottaa!" Ja violettilla syreenillä kuvattiin ensirakkautta. Kukkaiskielestä oli pieniä sanakirjoja, joista saattoi tarkistella, että mitä kukkapuketti mahtoi tarkoittaa. 

Venäjän viimeisellä tsaarittarella, Aleksandra Fjodorovna Romanovilla, oli Pietarissa Aleksanterinpalatsin vasemmassa siivessä lila buduaari, joka oli hänen lempihuoneensa. Aleksandra oli kuulemma verhoillut huoneen seinät syreenin värisellä ranskalaisella silkillä. Hän oli valinnut värityksen Nikolailta saamansa syreeninoksan mukaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti