torstai 3. kesäkuuta 2010

Kuinka nopeasti kaikki unohtuu

Kirpparin jobbarilla oli kaksi laatikollista vanhoja valokuvia. Kansioista irti revittyjä ja sellaisia, jotka eivät ole ikinä kansioon asti päässeet.

Rippikuvia, hääkuvia, perhekuvia, sodanaikaisia kuvia, matkakuvia. Iloinen kesäpäivä vuonna 1923. Suurimmassa osassa ei lue mitään. Kuvat ovat täynnä juhlahetkiä. Milloin ne lakkasivat merkitsemästä mitään ja miksi?

Tämän kuvan ostin 50 centillä. Se on revitty irti kansiosta, jossa on ollut tummanharmaat lehdet. Katselin yksityiskohtia ja mietin noita ihmisiä. Tunnelma on juhlava ja harras.

On valkoiseen esiliinaan pukeutuneen naisen juhlapäivä, ehkä syntymäpäivä. Hänellä voisi olla osteogenesis imperfecta. Osaisipa joku kertoa minulle kuka hän on ja minkälainen elämä hänellä oli. En osaa sanoa mitään naisten keskinäisistä suhteista. Olisivatko sisaruksia?

Seinällä on kehyksissä kissanpennun kuva, sen reunaan pistetty painokuva naisesta, jolla on koira sylissä. Onko tämä etummaisen naisen kamari vai salin nurkka? Hänen takanaan olevalla naisella on rintakoru, luultavasti posliinia ja siihen on maalattu jonkun profiili.

Peilin päällä on kukkia, kangaskukkia tai oikeita juhlan kunniaksi. Posliiniseen kukkaruukkuun on maalattu tulppaani. Ruukkua vasten nojaa kortti. Se on tärkeä, koska se on pantu niin keskeiselle paikalle kuvassa. Nainen piti kukista. Väritin vähän hyasinttia, tulppaaneja, pelakuuta, kaktusta ja syklaameja. Ehkä kuitenkin on joulu, kynttilät palavat ja kukat ovat jouluisia. Ovatko sisarukset tulleet katsomaan häntä?

Suurin osa omien juhlahetkieni kuvista on täällä koneella. Olen julkaissut niitä Picasa-albumeina, FaceBookissa ja lähetellyt tiedostoina. Ne ovat saattaneet levitä täysin omille teilleen. 

Pahvilaatikkoon hylätyistä paperikuvista välittyy ihmisen unohtuminen niin paljon selvemmin kuin netin kuvakansioiden kuvatulvassa. 

Netissä harvoin pysähtyy kuvan äärelle, jää miettimään yksityiskohtia. On niin helppoa klikata seuraava.

Ehkä vuosien kuluttua joku tai jokin löytää bittiavaruudesta koodinpätkän ja kokoaa sen kuvaksi. Hän yrittää tunnistaa miltä planeetalta, mihin yhteisöön  ja mihin vuosisataan se mahtaa kuulua.
Toivoisin niin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti