sunnuntai 21. kesäkuuta 2009

Flowers IssuuKävin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Se on hieno paikka. Kaisaniemessä mm. intianlootuksen Nelumbo nucifera kaksi suurta kukkaa olivat avautumassa, parananjättilumpeella, Victoria cruzianalla, oli suuri pullea nuppu, jota on kyllä seurattava. Siitä haluan ehdottomasti kuvan, kun se on auki. 

Innostuin kuvaamaan, ja kun pääsin koneen ääreen rakentelin otoksistani ja muutamasta vanhasta kuvasta Flowers vihon.

Pidän kasvihuoneiden tunnelmasta, valosta ja vanhoista rakenteista. Ne ovat paikkoja, joissa mieli tasaantuu. 

Aikoinaan faaraoiden burnoutit hoidettiin puutarhakävelyin. Muistan monia elokuvia, joissa on ollut hienoja vanhoja kasvihuoneita, en muista mitä leffoissa tapahtuu, mutta muistan selvästi kasvihuoneiden tunnelman. 

Romanttisin tanssikohtaus, jonka olen elokuvissa nähnyt tapahtuu jossain Etelä-Amerikassa täysin ränsistyneessä kasvihuoneessa, jossa suuri osa laseista on rikki ja kasvit villiintyneet. Nuori mies ja vanha nainen tanssivat valssia. Valitettavasti en millään löydä kyseistä leffaa, koska olen unohtanut sen nimen.

Kööpenhaminan Glypoteekissa on hieno talvipuutarha, jossa on välimerellisiä kasveja. Pomeranssihuoneiden, "uranssien" eli ansareiden rakentaminen yleistyi tavallisten ihmisten keskuudessa Euroopassa vasta 1700-luvulla. Nimitykset olivat kehittyneet ranskan orangerie-sanasta. 

Suomessa ansareita alettiin rakentaa vasta 1750-luvulta alkaen. Niitä tiedetään olleen ainakin Fagervikin, Suitian ja Jokioisten kartanoissa. 1760-luvulla sitruunapuut kuulemma kukkivat Sipoossa Eriksnäsin kartanon kasvihuoneessa.

Uudenlaista kasvihuone ajattelua ovat suunnitteilla olevat kerrostalot, joissa jokainen kerros on viljelyaluetta. Enviro Tower näyttää viihtyisältä. Olisi mukavaa viettää eläkepäiviä kymmenennessä kerroksessa hedelmätarhan laidalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti